VAN EDREMİT İLÇE MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

ULUSLARARASI DARBE SEMPOZYUMU

15 Temmuz 2016 tarihinde millet iradesi ile görev başına gelmiş hükümete ve devletimizi temsil eden Cumhurbaşkanımıza kast etmeye teşebbüs etmişler, fakat bu sefer millet kendi iradesine ve oyları ile seçtiği yöneticilerine sahip çıkarak tarihe geçecek bir kahramanlık hikâyesi yazmıştır.
ULUSLARARASI DARBE SEMPOZYUMU

SEMPOZYUM AMACI

27 Mayıs 1960 yılında yaşanan darbe cumhuriyetin temel dayanağı olan millet iradesini hiçe saymış ve halkın oylarıyla seçilmiş başbakan ve üç arkadaşı neticede şehit edilmiştir. Bu vehim olay yeri geldiğinde ülkemizde demokrasinin hiçe sayılabileceği gibi bir kötü algıyı oluşturmuştur. Bu algıyı sahiplenenler 15 Temmuz 2016 tarihinde yine millet iradesi ile görev başına gelmiş hükümete ve devletimizi temsil eden Cumhurbaşkanımıza kast etmeye teşebbüs etmişler, fakat bu sefer millet kendi iradesine ve oyları ile seçtiği yöneticilerine sahip çıkarak tarihe geçecek bir kahramanlık hikâyesi yazmıştır.
15 Temmuz 2016’da ülkemizin karşı karşıya geldiği talihsiz darbe girişimi neticesinde bir daha aynı acıyı yaşamamak için ciddi tedbirlerin alınması gerektiği açık bir gerçektir. Bu meyanda alınacak tedbirlerden birisi de “darbe algısının” ve “darbecilik kültürünün” bilimsel manada irdelemek ve toplumsal fayda sağlayacak saptama ve tespitlerde bulunmaktır. Bu noktadan hareket ile adını, darbeye kurban verilmiş başbakandan alan bir üniversite olmanın getirdiği hassasiyetle demokrasinin; insan hak ve özgürlükleri, bireyin saygınlığı ve toplumsal barış açısından ne kadar önemli bir unsur olduğunu akademik ortamda hatırlamak ve hatırlatmak ve darbelerin ve darbecilerin analizini yapmak adına demokrasi kavramının doğduğu ve geliştiği topraklardan sayılan Aydın’da kuruluşunun 25. Yılı etkinlikleri çerçevesinde Adnan Menderes Üniversitesi bünyesinde bir sempozyum düzenlenmiştir.


KONU BAŞLIKLARI

  • Demokrasi nedir?
  • Demokrat toplum nasıl oluşur?
  • Birey hak ve özgürlükleri, sosyal adalet ve toplumsal eşitlik, adil yönetim esasları,
  • Darbe olgusu,
  • Darbeciliğin sosyolojik analizi,
  • Hukuksal boyutta darbe ve darbeciler,
  • Tarihte yaşamış darbe girişimleri ve sonuçların,
  • Darbenin sosyolojik ve psikolojik sonuçları,
  • Darbeye karşı bilimsel bazda alınabilecek tedbirler,
  • Terör darbe ilişkisi, uluslararası ilişkiler boyutuyla darbe ve darbeci zihniyet.
  • Darbeler ve Ekonomik Etkileri
  • Toplumsal algı oluşturmada medyanın rolü
  • Basın özgürlüğü


SEMPOZYUM ÇAĞRISI

Değerli Meslektaşım;

Merhum Başbakanımız Adnan Menderes´ten bugüne kadar her dönemde darbelerle sınanan bir milletin evlatları olarak 15 Temmuz 2016 gecesi ile artık bu acı tecrübeleri geride bırakıp "Millet Egemenliği" yolunda önemli adımlar atmış durumdayız. Bu bağlamda genç ve dinamik cumhuriyetimizin demokrasi uğruna en önemli kayıplarından olan eski Başbakanımız Merhum Adnan Menderes’in doğup büyüdüğü topraklarda, O´nun adını taşıyan Üniversitenin mensupları olarak demokratik toplum yapısını ve demokrasi kültürünü her zaman önemsedik.

Bu bağlamda içinde yaşadığımız günlerde artan şiddet ve totaliter eğilimlerin gölgesinde Demokrasinin; insan hak ve özgürlükleri, bireyin saygınlığı ve toplumsal barış açısından ne kadar önemli bir unsur olduğunu akademik ortamda hatırlamak ve hatırlatmak adına demokrasi kavramının doğduğu ve geliştiği topraklardan sayılan Aydın’da kuruluşunun 25. Yılı etkinlikleri çerçevesinde üniversitemiz ev sahipliğinde 26-27-28 Mayıs 2017 tarihlerinde “Adnan Menderes Üniversitesinin 25. Yılında: Geçmişten Günümüze Millet Egemenliği Kültürü, Adnan Menderes ve Aydın Sempozyumu”nu düzenlemekten ve siz kıymetli meslektaşımızı da aramızda görmekten kıvanç duyacağız.

Prof. Dr. Cavit BİRCAN

Adnan Menderes Üniversitesi Rektörü 


SEMPOZYUM AFİŞİ

darbe sempozumu afişi

Emin Paşa Mah. İpekyolu Bulvarı 304/D4 Edremit/Van - 04323122435

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.